keskiviikko 28. elokuuta 2019

Saalistajan metsästys - Kuinka erään lastenahdistelijan toiminta saatiin keskeytymään Kuopiossa

26. elokuuta valkeni tavallisen harmaana maanantaina ja järven rannalla olevassa mökissään erään henkilöstövuokrausfirman aluepäällikkö vietti hyvin ansaittua lomapäiväänsä. Tämän onnellisessa avoliittossa elävän miehen yksinäinen mökkireissu ei varmastikaan ulkopuoliselle äkkiseltään olisi vaikuttanut mitenkään tavallisesta poikkeavalta. Varsin hyvään asemaan elämässään kohonnut kolmissakymmenissä oleva mies rentoutui mökillään kalastuksesta ja saunomisesta nauttien.

Kunniallisen kulissin takana kuitenkin hän oli eräs vastenmielisimpiä rikollisia joita maassamme elää. Ahvenet ja hauet eivät häntä niinkään paljoa kiehtoneet kuin eräs toisenlainen saalis: alaikäiset lapset internetissä. Teini-ikäisten suosimassa Randomi.fi -palvelussa hän huomasi ilmestyneen uuden profiilin. ”Anskupansku” oli 13-vuotias tyttö, joka oli juuri muuttanut vanhempiensa mukana Jyväskylästä Kuopioon, ja etsi 12-15 -vuotiaista uusia kavereita itselleen. Yhteydenpitokanavaksi hän tarjosi niin ikään nuorten suosiossa olevaa Kik-viestipalvelua. Aluepäällikön kiinnostus heräsi.
Tällä kertaa kuitenkin saalis ei tulisi olemaan hänen toivomaansa, sillä hän itse olisi tulossa saalistetuksi. Anskupanskun profiili oli tekaistu tili, jonka takana joukkomme pedofiilinmetsästäjiä oli odottamassa yhteydenottoja miehiltä, joilla ei pitäisi olla mitään asiallista syytä ryhtyä keskustelemaan tuntemattomien lasten kanssa.



Anskupansku oli välittömästi profiilin julkaisun jälkeen saanut useita härskejä viestejä ja kuvia, mutta aluepäällikkömme ei ollut samanlainen. Hän oli tosissaan ja niinpä hän aloitti keskustelun huomattavan asiallisesti. Tässä vaiheessa metsästäjän vaisto kertoi todellisen suurriistan olevan liikkellä.

”Moikka! Ajattelin laittaa sulle viestiä, kun Randomissa huhuilit. Mitäs sinne viikon alkuun kuuluu”, hän aloitti keskustelun.

Anskupansku kertoi koulupäivän loppuneen aikaisin, ja että varmaan katselisi seuraavaksi Netflixiä. Pian aluepäällikkö alkoi kysellä kuvaa, jonka Anskupansku epäröinnin jälkeen hänelle antoi. Kovasti imarrellen mies vastasi omalla kuvallaan, mihin Anskupansku hieman oudoksuen kysyi miehen ikää, sillä kuvassa oli selkeästi jo kolmenkymmenen ylittänyt mies. Mies kertoi olevansa kyllä Anskupanskua vanhempi, 23-vuotias, ja lähetti itsestään hieman nuorekkaamman kuvan, jonka hän oli kaivanut omasta Facebook-profiilistaan vuodelta 2013. Anskupanskun mielestä ei hän sittenkään ”ihan ikälopulta” näyttänyt.

Alkuun miestä kiinnosti Anskupanskun harrastukset ja kertoi itse tykkäävänsä autolla ajelusta. Uusi musta katumaasturi olisi jo keskiviikkona tulossa hänelle ja hän mielellään voisi kyyditellä tyttöä. Anskupansku halusi tietää mitä mies tekee, onko hän kenties jonkin alan opiskelija?

”Töissä oon jo. Oon henkilöstövuokrausfirmassa aluepäällikkönä”, hän kehui itseään ja jatkoi kysyen ”onks sulla koskaan halipulaa? […] Vaikka tuskin noin nuori nainen haluaisikaan halailla tämän ikäisen miehen kanssa.”

Anskupansku kertoi, että ei varmaankaan pääsisi lähtemään mihinkään, koska vanhemmat olivat tarkkoja hänen menemisistään, sillä hän oli kerran jäänyt kiinni siiderin juomisesta. Tylsääkin oli kun ei ollut tarpeeksi viikkorahaa shoppailuun. Onneksi kuitenkin vanhemmat olisivat lähdössä viikonloppuna Rantasalmelle kylpylälomalle, joten tyttö saisi olla yksin kotona.

Lasten saalistaja haistoi potentiaalisen uhrin ja niinpä tarjoitui maksamaan Anskupanskun shoppailua ja kertoi voivansa tarjota lapselle jäätelöä tai siideriä – tai mitä hän haluaisikaan. Mies valitteli jälleen ”halipulaa” ja kertoi tykkäävänsä halailla ja pussailla. Anskupansku sanoi, ettei hänellä ole juurikaan mitään kokemusta ja alkoi epäröidä:

”Joo, ois kai ihan kiva. Mutta etkai sä joudu ongelmiin jos tehää jotain? Siisku mä oon ite niin nuori”.

”No ei kait sitä nyt ongelmiin joudu jos ajellaan tai jos jossain hengailee”, mies vakuutteli. ”Oisko susta muuten mahdollista nähdä vielä jotain kuvaa.”

Anskupansku lähetti kuvan.

”Oi. Anteeksi kun sanon näin, mutta ihan helvetin kaunis”, mies jatkoi imartelua.

Seuraavaksi miestä alkoi kiinnostaa Anskupanskun seurustelukokemukset ja mitä tyttö haluaisi tehdä tai kokeilla pojan tai miehen kanssa.

Anskupansku epäröi, ettei kehtaisi sellaisia kertoa, mutta mies vakuutteli häneen voivan luottaa ja kertoa tälle mitä vain. Hän ei tuomitsisi. Anskupansku myöntyi kertomaan fantasioistaan.

Myös miehellä oli fantasioita. ”Musta on ihanaa kun nainen nauttii… tykkään hyväillä, hyvin paljon suuseksistä molemmin puolin ja tietenkin seksistä. Sitominen ja käsiraudat on hyvinkin kiihottavaa”, hän avautui ja jatkoi ”jos sua kiinnostaa, voihan sitä kokeilla mitä vaan..”

Tässä vaiheessa lukijaa on syytä huomata, että Anskupansku oli useaan kertaan keskustelussa kertonut olevansa peruskoulua käyvä 13-vuotias lapsi. Yhteyttä ottanut mies oli profiilin mukaan ollut palvelussa jo yli 200 päivää, joten todennäköisesti hän on aiemmin ottanut yhteyttä muihinkin profiileihin, joiden käyttäjissä on ollut todellisia lapsia.

Anskupanskua edelleen arvelutti miehen ikä. ”Mmh… En kai mä oo liian nuori sulle”, tyttö kysyi.

”No olisinko mä liian vanha sulle?”

”Et kai, mutta eiks se oo laitonta? En haluu että sä joudut ongelmiin mun takii”

”Niin… No mutta eihän me olla vielä edes nähty. Susta vielä joku kuva?”

Tässä vaiheessa Anskupansku kertoi isänsä tulevan kotiin joten joutui lopettamaan. Myöhemmin Anskupansku kertoi kotitöihin liittyvästä riitelystä, johon mies uteli kuinka tarkkaan vanhemmat seuraavat hänen kännykkänsä käyttöä.

Aluepäällikkö alkoi uskoa olevansa varma saalista, mutta hän ei tiennyt joutuneensa itse saalistuksen kohteeksi. Seuraavat keskustelut Anskupanskun kanssa tulisivat sinetöimään hänen kohtalonsa.

”Mutta nii… jos myö nähtäis nii mitä sä haluaisit mun kaa tehä? Siis muuten ku vaan ajella?”, tyttö kysyi.

”No alkuun ainakin jutella ja ajella. Sit jos hyvältä tuntuu niin ehkä halata jossain välissä välissä tai pussata?”

”Mut joo… Oliko sul mieles että haluisit jotain enemmänki? Ku puhuttiin kaikkee aika härskiä?”

”No, ehkä.”

”Niinku, ihan seksiä?”

”No mitä mieltä sä oot?”

”Riippuu kai susta, et onko kivaa, mutta haluisitsä?”

”No, jos se ei tuntuis susta liian oudolta?”

”No ei kai, mutta mulla ei oo oikee mitään kokemusta ja pitää olla kumi.”

”Joo. Ei mua haittaa jos ei oo kokemusta, tekemällähän sitä kaikkea oppii. Mutta haluisin tietysti, että sun olis hyvä olla ja ei tuntuis liian oudolta. Mitä ajatuksia sulla?”



Anskupansku lupautui kuvaamaan seksikkään videon miehelle sillä ehdolla, ettei tämä levittäisi videota missään. Mies oli erittäin innostunut, mutta vastineeksi Anskupansku halusi häneltä kuvia ja videoita. Anskupanskun profiilin takana väijyvä metsästäjä halusi varmistua, että kyseessä on oikeasti se henkilö, johon viittaavaa nimimerkkiä ja valokuvaa mies käytti. Riski sille, että joku olisi ottanut käyttöön miehen kuvan ja nyt identiteettivarkauden kautta yrittäisi lähestyä lapsia olisi eliminoitava.

Innostuneena mahdollisesta videosta mies ottikin itsestään pyydetyt kuvat, joiden perusteella oli selvää kyseessä olevan sama henkilö kuin se, johon sopiva profiili oli aiemmin etsitty Facebookista ja hänen yrityksensä verkkosivuilta.



Hetken aikaa kiusoiteltuaan Anskupansku jakoi miehelle lupaamansa käsirautavideon. Tuolla videolla naamioitunut pedofiilinmetsästäjä rusauttaa käsiraudat kiinni ja kertoo lähettäneensä kuvakaappaukset viesteistä tämän esimiehelle ja kollegoille.

Kuvakaappaukset keskusteluista lähetettiin tämän aluepäällikön esimiehelle, sekä saman aluetoimiston työntekijälle. Seuraavana päivänä sähköpostissa odotti soittopyyntö yrityksen johtajalta.

Nimettömänä esiintyen kerroimme toimitatavoitamme ja saaduista tiedoista tämän tapauksen suhteen. Aamulla aluepäällikkö oli vielä ilmoittanut, että kyseessä on identiteettivarkaus, mutta tämä olisi vaatinut rikosilmoituksen tekemistä, johon mies ei ollut halukas ryhtymään. Myöskin lähetetyistä kuvista ilmenee, että kyse ei voi olla sosiaalisesta mediasta napatuista ja väärinkäytetyistä kuvista.

Yrityksen toimitusjohtaja kertoi miehen jättäneen ilmoituksen irtisanoutumisestaan. Tiedossamme on miehen nimi, kasvot ja asuinpaikka. Tulemme myös seuraamaan hänen liikkeitään jatkossa ja aiomme pitää huolen, että tämä häiriintynyt yksilö ei koskaan pääse pilaamaan kenenkään lapsen elämää.

Tämä olkoon opettavainen kertomus niille, jotka edes harkitsevat laittavansa internetissä viestiä lapsille aikomuksenaan rikolliset teot. Te ette voi koskaan tietää minkä profiilin takana onkin teitä odottava pedofiilinmetsästäjä. Käytätte valheellisia profiileja, valehtelette ikänne ja yritätte houkutella lapsia sellaisiin tekoihin joihin he eivät ole valmiita. Me käytämme samanlaisia keinoja teidän pysäyttämiseksenne ja kiinni saadessamme teemme elämästänne helvettiä. Meillä ei ole hallintoa tai virallista järjestöä, vaan olemme löyhä verkosto, jossa emme vastaa toistemme tekemisistä. Kaikki eivät välttämättä tyydy tässä kerrotun tavoin laillisiin tapoihin, vaan voivat ryhtyä laittomuuksiin pysäyttääkseen sairaat harrastuksenne. Emme pyri laillisuuden rajat ylittävissäkään tapauksissa estämään kenenkään toimintaa. Me emme soita poliisille, vaan käytämme muita keinoja pysäyttämiseksenne. Sitä on syytä miettiä jos päätyy siihen, että lähtee tapaamaan jotain internetissä tapaamansa lasta.

Teitä on varoitettu.

3 kommenttia:

  1. Hei kerrankin loistavaa toimintaa! Oon todella ylpeä teistä! Jos teitä jotenkin voi vielä kannattaa niin kertokaahan miten. Jatkakaa samaan malliin <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos viestistäsi. Suurin toivomme on se, että riittävän moni ihminen innostuisi itse toimimaan näitä saalistajia vastaan. Haluamme pysyä anonyymeinä, emmekä halua tästä toiminnasta mitään taloudellista tai henkilökohtaista hyötyä.

      Poista
  2. Jos tarina pitää paikkaansa, Kiitos! Teette erittäin arvokasta joskin laitonta työtä. Toivon että jokainen tulella lekkivä sairas ihminen saadaan pois netistä. Suomi on tässä asiassa hölmölä ja tuleekin mieleen eräs tapaus jossa pedarien paljastaja tuomittiin maksamaan korvauksia ahdistelijoille

    VastaaPoista